Zwangerschapsverklaring
Met een zwangerschapsverklaring kan je werkgever een zwangerschapsuitkering aanvragen. Je kunt de verklaring aan ons vragen. Wij zullen de verklaring voor je maken en ondertekenen.
Kraamzorg aanvragen
Je kunt je na de termijnecho aanmelden bij de kraamzorg. Dus rond een week of 12, maar uiterlijk in de 20e week. In het geval van een zelfstandige kraamverzorgende is het hoe eerder hoe beter. Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Het kan voorkomen dat je door drukte minder uren krijgt. Je krijgt altijd het wettelijk minimum aan kraamzorg 24 uur verdeeld over 8 dagen.
Jullie hebben een vrije keuze bij welk kraambureau of zelfstandige kraamverzorgde jullie je zouden willen aanmelden. Enkele kraambureau’s zijn:
Tip: Amsterdammers met een laag inkomen en Zilveren Kruis als hun zorgverzekering hebben, komen in aanmkering voor korting op een aanvullende zorgverzekering en hoeven daardoor geen eigen bijdrage voor kraamzorg te betalen. Doe de aanvraag vóór 31-12-2023 op de website
van de gemeente van Amsterdan
Huisarts/specialist en apotheek
In geval van medicijngebruik is het aan te raden om je huisarts/specialist en apotheek door te geven dat je zwanger
bent. Bij bepaalde medicatie zul je je medicatie moeten aanpassen of volledig mee stoppen
Erkenning en ouderlijk gezag
Als je niet bent getrouwd, is de biologische vader of je partner niet automatisch de officiële vader/duomoeder van je kind. Om dit wettelijk vast te leggen moet hij/zij jullie kind erkennen, dit kan bij de Burgerlijke Stand.
Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de je partner beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van jullie kind.
Rechten en plichten erkenning
De vader/duomoeder krijgt door de erkenning het recht en de plicht om het kind te onderhouden. Met een erkenning krijgt de vader/moeder niet meteen het ouderlijk gezag maar wel omgangsrecht in het geval jullie relatie mis zou lopen. Om ouderlijk gezag te krijgen moet een apart verzoek worden ingediend bij de griffie van het kantongerecht. Doordat de vader/moeder jullie kind erkent, krijgt het kind erfrecht.
Kosten erkenning
De kosten voor de procedure van de erkenning is gratis maar aan het opvragen van de benodigde documenten bij de gemeente zijn wel kosten verbonden.
Ouderlijk gezag
Ouderlijk gezag kan alleen worden aangevraagd als de vader/moeder het kind heeft erkend. Voor het indienen van het verzoek heb je het aanvraagformulier 'Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige' nodig. Voor het aanvragen van ouderlijk gezag zijn er geen kosten aan verbonden. Jullie vullen dit formulier samen in. Het formulier met de benodigde documenten sturen jullie vervolgens op of geven het af bij de rechtbank waar de geboorteplaats van uw kind onder valt. Meer info? Neem contact op met de gemeente of bezoek de
website